Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2007 17:52 - Декларация на Политически клуб “Нова десница” по случай 10 години от 04.02.1997г.
Автор: novadesnica Категория: Политика   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес, 4.02.2007г., 10 години след бурните зимни дни на 97-ма, демократите в България нямат свое реално политическо представителство, някогашните победители са жестоко скарани помежду си, а от смелия реформаторски порив няма и следа! Висшите соцфункционери, които тогава бяха гонени с камъни и сопи, за да си тръгнат по-бързо, днес са нови управленци и се явяват в ролята на спасители на нацията, които тогава са “опазили гражданския мир”.
България е в НАТО и ЕС, имаме финасова стабилност и почти пазарна икономика, но изпълнени ли са целите от 4.02.97г?
Триумвират управлява Държавата, уж от името на тройна коалиция, и в пълно нарушение на демократичните принципи и законови процедури. Властта реално е предадена в ръцете на няколко олигарси, с огромна мощ и влияние, до един произлезли с благословията на бившите тайни служби на комунистическия режим. Извършва се почти легално раздаване на собствеността и ресурсите на Държавата на свои хора, които монополизират всички сфери на икономическа дейност. Президентът ни е с непрекъснато обърнат на Изток бодър поглед, въпреки, че уж сме част от Западния демократичен клуб. Ние отдавна не сме в Руската сфера на влияние, но започваме да се държим по-угодно към Кремъл дори от последните тоталитарни години и да обслужваме безропотно чужди политико-икономически интереси. В тайна от обществото се пазят договори и споразумения, които обвързват живота на всеки един български гражданин за десетилетия напред. “Обръчи от фирми” са стегнали Държавата и икономиката, монополи властват навсякъде, организираната престъпност вече е до такава степен част от нашето ежедневие, че никой не и обръща внимание, а бизнес споровете между нейните представители се решават “извънсъдебно” по света и у нас, с летален край. Лъжем всички, и най-вече себе си, че имаме работеща съдебна система, че решенията и законите се гласуват според съвестта и убежденията на народните представители, а не според заповедите на Триумвирата и интересите на техните покровители, че имаме реално местно самоуправление, а не зависими от благословията на централната власт и послушанието към Елита кметове. Конституцията се променя по два пъти в година, като някакъв маловажен закон, само за да се хвърли поредния прах в очите на Европа, но не се признава необходимостта от обществен дебат за приемането на изцяло нов Конституционен проект, отговарящ на новите обществено- икономически условия и членството ни в ЕС. Доверието в политическата система и институциите е фатално ниско и скоро съвсем ще доближи стойностите от предреволюционната обстановка на 96-97-ма.
А какво прави т.нар.Дясна опозиция – славните някога реформатори? Тъне в охолство, спокойствие и самодостатъчност, губи шест поредни избора, като вече не може да се докара дори до балотаж, отстъпи всички властови позиции, подари диалога с обществото на новите популисти, а бившите народни лидери, които отъждествяваха мечтите на 2млн.българи потеглиха необратимо от Пантеона на величието към бунището на историята. Лошото е, че смятат да завлекат там цялата Десница, защото, бидейки заложници на маниите си за величие и личните си отношения, не могат да си представят, че е дошло времето да се оттеглят и да отстъпят местата си на ново политическо поколение, необременено от тайните и греховете на Прехода.
Какво да се прави? Ние казваме, че е нужен основен ремонт на модела на държавно управление, за да излезе властта от полето на тайните договорки и да се върне към Суверена, който я предоставя! Необходим е нов баланс, контрол и взаимодействие между трите власти, както и ефикасна форма на обществен надзор върху тяхната дейност. Това, обаче, не може да стане в сегашната конституционна рамка на Прехода, нито да бъде извършено от сегашния изчерпан политически елит! Ние искаме реален обществен дебат за модела на Държавата България, в Нова Европа, който да завърши с приемане на Нова конституция и подмяна, чрез избори за ВНС, на голяма част от уморената и компрометирана политическа класа. Ние имаме смелост да поемем по този труден път, но търсим гражданска активност и политическа воля, за да вървим заедно с нашите съмишленици! 
НОВАДЕСНИЦА,НОВАКОНСТИТУЦИЯ,НОВАДЪРЖАВА


Тагове:   нова,   декларация,   десница,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novadesnica
Категория: Политика
Прочетен: 12018
Постинги: 5
Коментари: 7
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930